Велинград

Забележителности

Бекови скали

Мястото е малко отдалечено от Велинград ( на около 65км) но пък всеки изминат километър си заслужава. До Бекови скали се стига по удобен път от село Равногор, което се намира на 1340 м надморска височина. Землището му е населявано още по времето на траките, за което свидетелстват множеството тракийски могили около селото. От Бекови скали се разкрива гледка към ридовете на Западни Родопи, застлани с вековни гори и сред тях искрящите води на язовир Въча. На скалите са поставени пейки за почивка на туристите.

Гигантската секвоя

Гигантската секвоя (Sequoiadendron giganteum) е вид иглолистно растение от семейство Кипарисови, единствен съвременен представител на род Sequoiadendron. Познат е още като Мамонтово дърво. Короната на секвоята в млада възраст има почти идеална конусовидна форма, а по-късно става неправилна. Стъблото е с намаляващ диаметър по дължината на ствола и е покрито с дебел слой червено-кафява, мека, влакнеста кора. Иглите са шиловидни, сивозелени и сравнително дребни, дълги 3 – 6 mm. Височината му достига до 90 – 100 m. Това е най-едрият дървесен вид на планетата.

Исторически гигантските секвои могат да бъдат проследени до триаския период преди 200 милиона години – когато динозаврите се появяват за първи път. Динозаврите са изчезнали до края на периода креда, но гигантските секвои оцелели. Планетата е била значително по-топла и по-влажна по време на динозаврите, а атмосферата – в пъти по-богата на въглероден диоксид.

В края на периода креда земята започва да се охлажда и засушава. Гигантските секвои започват да отстъпват бавно в полза на растителни видове, по-подходящи за условията на засушаването. Преди около 20 милиона година гигантските секвои почти изчезнали от Европа. Гигантската секвоя е единственият оцелял член на рода Sequoiadendron. Днес, благодарение на човека, гигантски секвои могат да бъдат видени на много места по света, в това число и в България.

Пещерата Снежанка

Снежанка е една от най-красивите пещери в България. Наричана е още „Перлата на Родопите” и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Намира се на 5 км oт град Пещера в посока към гр. Батак на около 40км. от Велинград.

Пещерата е образувана от Новомахленската река. Намерените в нея артефакти сочат, че около 600 г.пр.н.е. е била обитавана от древните траки. По-късно е забравена, за да бъде открита отново през 1961 година от туристи. Пещерата е сравнително малка, но изключително богата на естествените пещерни украси – сталактити, сталагмити, синтрови езера и драперии. Името си носи от снежнобелите наслаги, образували се милиони години и застинали в причудливи форми – „Делфинчето”, „Каракачанката”, „Статуята на свободата”, „Джуджета”, „Папагалче”, както и едноименната „Снежанка” - сталагмит с формата на девойка, чакаща своя принц. Пещерата се състои от няколко красиви зали: „Залата на виметата“, „Голямата зала“, „Музикалната зала“, които са свързани със Срутището, над което минава мост. Във „Вълшебната зала“, последната, достъпна за посетители, се намира фигурата, оприличавана на приказната героиня Снежанка, дала името на пещерата.

Снимането в пещерата е забранено. Пещерата е под 24-часово видеонаблюдение.

Цени:

5 минути - 5 лв

10 минути - 8 лв

20 минути - 15 лв

30 минути - 20 лв

100 минути - 50 лв (абонаментна карта)